Circus act

Je kunt mensen die jongleren onderverdelen in professionals en amateurs. Hoewel de professionals er alles aan doen zich steeds weer te verbeteren, zijn er mensen die jongkeren soms wat badinerend toch vooral als circusact beschouwen en het ook zo noemen. Heel gek is dat niet, want wie ooit een circus bezocht, die heeft ongetwijfeld een jongleer act gezien.

Alle ruimte in het circus

Nadat de eerste mensen die jongleerden van plek naar plek trokken en lieten zien wat ze met balen konden en daar vaak leuke verhalen bij vertelden, werd het circus meer en meer het domein van de jongleur. Daar kreeg hij of zij alle ruimte om te laten zien met welke verschillende objecten je kon jongleren. In eerste instantie waren dat nog vooral ballen en ringen, later moest het spectaculairder. Toen ook kwamen de eerste brandende ballen en fakkels waarmee gejongleerd werd. Jongleren kreeg er een boost door en hervond populariteit.

Wie kent niet Dmitri Tsjernov

Behalve jongleren zelf zijn er meer circusacts die heel veel weg hebben van jongleren. Zo zie je de flowerstick nog steeds in het circus, net als de diabolo en de bekende draaiende borden en in mindere mate hoelahoepen. In het circus zie je ook dat snelheid een belangrijke rol speelt. Hoe sneller er gejongleerd wordt, hoe beter en hoe leuker het publiek het vindt. Bovendien is het in het circus zo dat er met veel meer dan drie objecten wordt gejongleerd. Vaak wordt gekozen voor een combinatie. Zo is de act van Rafael de Carlos bekend wanneer hij met vier ballen jongleert en ondertussen een bal met zijn hoofd hoog houdt. Misschien wel de bekendste circus jongleur is Dmitri Tsjernov. Hij staat bekend om het steeds wisselen van het aantal ballen tijdens het jongleren. Een bekende jongleur in deze stijl is Dmitri Tsjernov, die als specialiteit tijdens het jongleren voortdurend wisselt van het aantal ballen.