Jongleren/sport

Nee, de meeste mensen beschouwen jongleren niet als een sport. Wat dat betreft heeft zelfs darts een streepje voor. Toch zijn er wel een aantal kampioenschappen en records. Jongleren is vooral een kunst en was vroeger nauw verbonden met het circus en met meerdere vaardigheden als het vertellen van verhalen en het maken van theater. Hoe dan ook, nog steeds is jongleren iets magisch. Bovendien schijnt het goed te zijn voor de cognitie van zeker jonge kinderen. Leer ze vooral jongleren dus.

Objecten gegooid en opgevangen

Jongleren bestaat uit een aantal vaardigheden waarmee objecten gegooid en opgevangen worden of in de lucht gehouden worden. Jongleren kent een zeer rijke geschiedenis. De oudste afbeeldingen van deze kunst stammen uit de tijd van oud Egypte. Op de muurschilderingen waren vrouwen te zien die ballen in de lucht houden. Ook in het oude Griekenland en bij de Romeinen trof je dergelijke schilderingen.
lawyer-about
Rondreizende kunstenaars

Jongleren was aanvankelijk iets voor rondreizende kunstenaars. Behalve dat ze jongleerden vertelden ze verhalen en speelden ze toneel. Ook dans en zang hoorden bij het repertoire van deze kunstenaars. Hoie je precies de ballen in de lucht hield is heel lang een lang geheim gebleven. Het kostte nieuwe beoefenaars dan ook heel erg veel doorzettingsvermogen het ook onder de knie te krijgen. Tegenwoordig is het al lang geen geheim meer. Er zijn boeken over geschreven en het aantal video’s waarin jongleren uitgelegd wordt zijn niet te tellen.

Nauwe verwantschap met circustechnieken

Wie verder kijkt dan het basis jongleren zoals we dat kennen, die ziet dat er nauwe verwantschap bestaat met bepaalde circustechnieken. Dan doelen we onder meer op contactjongleren, de bekende flowerstick, de diabolo, de al eveneens bekende draaiende borden en zelfs hoelahoepen. Echte kampioenschappen jongleren zijn er niet, wel worden wereldwijd diverse festivals gehouden. Ook in het circus zie je dat jongleren nog steeds populair is en ook in het theater wordt het regelmatig beoefend.